Een rit is opgebouwd uit een reeks achtereenvolgende locaties. Deze reeks start met de locatie op het moment dat de motor wordt gestart en eindigt met de locatie waarbij de motor wordt uitgeschakeld. Tussen beide momenten worden regelmatig locaties door de GPS Tracker doorgegeven. De regelmaat kan bepaald worden op basis van verstreken tijd (bijvoorbeeld iedere minuut), door afgelegde afstand (bijvoorbeeld iedere kilometer) of door koerswijzigingen (bijvoorbeeld bij bochten vanaf 60 graden).
Al deze locaties gezamenlijk vormen 1 rit. De begintijd van de rit is dan het moment dat de motor wordt gestart en de eindtijd is het moment dat de motor wordt uitgeschakeld. Dit klinkt logisch en is het feitelijk ook. Lastiger is het voor beginlocatie en eindlocatie, want soms is deze niet bekend omdat bijvoorbeeld in een parkeergarage is geparkeerd waar een GPS fix ontbreekt. Het tijdstip is dan wel bekend, maar de locatie niet. Trips in the Cloud kiest dan als beginlocatie en eindlocatie de meest nabije locatie die door een GPS is bepaald vlak voor de auto de Parkeergarage in of uit reed. Als alternatief zou ook een gegiste locatie gekozen kunnen worden op basis van GSM netwerkkarakteristieken.
De afstand van een rit wordt bepaald door de afgelegde weg van alle locaties gezamenlijk te bepalen. Dit kan op basis van het optellen van de onderlinge afstanden van de locaties die aan het centrale systeem van Trips in the Cloud zijn doorgegeven. Dit zou echter afwijkingen geven omdat dan wordt gerekend met rechte lijnen tussen punten, terwijl in de praktijk een langere weg met bochten wordt afgelegd. Trips in the Cloud bepaalt de afstand door de interne waarde van de GPS Tracker uit te lezen. Deze wordt iedere seconde bijgewerkt, zodat de ritafstand die Trips in the Cloud toont meer overeen zal komen met de werkelijke afstand. Een koppeling met de Canbus van een auto is ook mogelijk, maar dit vereist een gecompliceerde inbouw van de GPS Tracker.
Er zijn nog tal van uitzonderingssituaties denkbaar waarmee het ritregistratiesysteem om moet kunnen gaan. Denk aan het bufferen van locaties omdat een GSM netwerkdekking (tijdelijk) ontbreekt, zodat deze later worden nagezonden… al dan niet in een afwijkende volgorde. Of een GPS fix die tijdens een rit (tijdelijk) wegvalt omdat de auto door een tunnel rijdt. Ook is het soms lastig om te bepalen of een rit is geëindigd als de motor maar kort wordt uitgezet, bijvoorbeeld een korte stop om een pakje in de brievenbus te gooien. Daar komen dan de moderne start-stopsystemen van auto’s ook bij waarbij de motor automatisch afslaat voor een rood stoplicht.
Trips in the Cloud probeert zoveel mogelijk de complexiteit van rittenregistratiesystemen voor haar klanten af te schermen. De OBD GPS Tracker moet eenvoudig worden ingeplugd en daarna moeten de ritten gewoon goed worden geregistreerd. U als klant moet feitelijk zo min mogelijk merken van de afhandeling van de diverse uitzonderingssituaties in de achtergrond. Als u geen weet heeft van de complexiteit, dan hebben wij het bij Trips in the Cloud goed gedaan.
Suggesties voor verbetering zijn trouwens altijd welkom en we zouden een email met tips zeker waarderen.